Maroltovci

Akademska folklorna skupina ″France Marolt″ je pisana druščina posameznikov, ki nas povezuje veselje do plesa, petja in slovenskega izročila.

Razlogi, ki so vsakega izmed nas pripeljali v skupino, so različni, vse pa nas druži želja ohranjati slovensko kulturno dediščino ter ljudsko izročilo.

1948

S pomočjo Glasbene matice, skupino ustanovi etnomuzikolog in tedanji ravnatelj Glasbeno-narodopisnega inštituta France Marolt

1965

Umetniško vodstvo prevzame Mirko Ramovš, ki je na podlagi svojega raziskovalnega dela izpopolnil in preoblikoval program skupine. Funkcijo umetniškega vodje je opravljal do leta 2010, ko ga je na mestu nasledil doktor etnologije Tomaž Simetinger.

2018

Mesto umetniškega vodje prevzame Jasna Žitnik, strokovnjakinja s pevskega področja, s pomočjo katere je v društvu začela delovati nova pevska skupina, Maroltovke, ki se že lahko pohvalijo z odmevnimi nastopi.

2019

Danes repertoar skupine zajema plese vseh širših in tudi nekaterih ožjih območij slovenskega narodnostnega ozemlja. S svojimi nastopi se uspešno predstavlja tako slovenski kot tudi tuji javnosti, vrhunec vsakoletne plesne sezone pa je letna plesna predstava, ki se odvije na odru Cankarjevega doma.

V prenovljenih prostorih

Od leta 2017 nas lahko najdete v prenovljenih prostorih na Dunajski cesti 56. Nepozabnih trenutkov, veselega prepevanja in utrujenih nog tu ne manjka.

Dvorani (manjša in večja) sta opremljeni s plesnim podom, ogledali in ozvočenjem. Poleg dvoran in garderobe pa maroltovska zakladnica premore še eno večjih zbirk kostumov in noš širšega slovenskega prostora.