Maroltovci

Si se že kdaj zaljubil/a od grla do pet? Maroltovci smo se – in preraslo je v mnogo več.

Našo ljubezen do ljudskega plesa in petja gojimo, množimo in prenašamo na gledalce in poslušalce že sedem desetletij. Kljub zavidljivi starosti se nenehno pomlajujemo, saj naše vrste večinoma sestavljajo študentje, dijaki in mladi zaposleni. Tu in tam se najdejo tudi člani, ki jih maroltovska energija ne izpusti še dolgo po končanih študentskih letih. Razlogi, ki so vsakega izmed nas pripeljali v skupino, so različni, vse pa nas druži želja ohranjati slovensko kulturno dediščino ter ljudsko izročilo. Prav vsi aktivni in nekdanji člani pa ponosno povedo – enkrat maroltovec, vedno maroltovec!

Skupine

Začetna skupina

Srednja skupina

Starejša skupina

Skupina Maroltovke

Alpski orkester

Tamburaški orkester

Letne predstave

 • Prepletanja

  65. letna predstava umetniški vodja: Tomaž Simetinger avtorja odrskih postavitev:...
 • 17. maj 2014
  Prinašalci
 • Rast

  67. letna predstava umetniški vodja: dr. Tomaž Simetinger avtorja koreografij:...
 • 14. maj 2016
  Inkognito
 • 69

  69. letna predstava V. d. umetniškega vodje in avtor predstave:...
 • 12. maj 2018
  Nikrmana
 • Radosti in trpkosti pot

  71. letna predstava idejno vodstvo: dr. Tomaž Simetinger avtorji koreografij:...
 • 14. in 15. maj 2022
  France Marolt, poklon
 • Prepletanja
  18. maj 2013
 • Prinašalci

  66. letna predstava umetniški vodja: Tomaž Simetinger V plesni predstavi...
 • Rast
  16. maj 2015
 • Inkognito

  68. letna predstava umetniški vodja: dr. Tomaž Simetinger avtorji koreografij:...
 • 69
  27. maj 2017
 • Nikrmana

  70. letna predstava idejno vodstvo: dr. Tomaž Simetinger avtorji koreografij...
 • Radosti in trpkosti pot
  19. maj 2019
 • France Marolt, poklon

  Plesna predstava ob 74. obletnici idejno vodstvo: Luka Kropivnik avtorji...

1948

… ki jih je leta 1948 zbral prvi slovenski etnomuzikolog France Marolt in tako začel pisati zgodovino Akademske folklorne skupine France Marolt. Po smrti Franceta Marolta leta 1951 si je skupina v spomin in počastitev nadela njegovo ime. France Marolt je skupino vodil le idejno, medtem, ko je glasbeno vodstvo predal svoji ženi Tončki, plesno pa etnokoreologinji Mariji Šuštar.

1948

… ki jih je leta 1948 zbral prvi slovenski etnomuzikolog France Marolt in tako začel pisati zgodovino Akademske folklorne skupine France Marolt. Po smrti Franceta Marolta leta 1951 si je skupina v spomin in počastitev nadela njegovo ime. France Marolt je skupino vodil le idejno, medtem, ko je glasbeno vodstvo predal svoji ženi Tončki Marolt, plesno pa etnokoreologinji Mariji Šuštar.

1965

Tončka Marolt je pri skupini delovala do svojega 80. leta, strokovno in umetniško vodstvo pa je od Marije Šuštar že leta 1965 prevzel Mirko Ramovš, ki je na podlagi svojega raziskovalnega dela izpopolnil in preoblikoval program skupine, ne da bi zašel iz začrtane poti, to je poustvarjati slovensko ljudsko izročilo in ga predstavljati javnosti.

1998

Skupina se je s svojimi nastopi uspešno predstavljala slovenski ljudski ples doma in na tujem. Gostovala je v vseh evropskih državah, v Alžiriji, Tuniziji, Egiptu, Izraelu, Siriji, Združenih Arabskih Emiratih, v Kanadi, Združenih državah Amerike, Argentini in Mehiki. Njeni celovečerni nastopi ali nastopi na številnih mednarodnih festivalih so vedno bili deležni priznanj, predvsem za studiozno in strokovno neoporečno oblikovan prikaz plesnega izročila. Po vzgledu AFS France Marolt so začele nastajati folklorne skupine po vsej Sloveniji. Leta 1998 jo je tedanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan odlikoval z Zlatim častnim znakom Republike Slovenije, in sicer za petdesetletno kulturno poslanstvo pri ohranjanju slovenskega ljudskega plesnega in glasbenega izročila.

2010

Na mestu umetniškega vodje je Mirka Ramovša nasledil doktor etnologije Tomaž Simetinger. Njegovo navdušenje nad iskanjem gradiva in navdiha v doslej neraziskanih področjih je nato nadaljeval v.d. umetniškega vodje Anže Kerč. Skozi desetletja se je skupina razvijala in širila, danes pa je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani in ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture.

2018

Z letom 2018 je skrb za umetniški navdih skupine prevzela vodja petja Jasna Žitnik, strokovnjakinja s pevskega področja, s pomočjo katere je v društvu začela delovati nova pevska skupina Maroltovke, ki se že lahko pohvalijo z odmevnimi nastopi.

2020

Leta 2020 je umetniško vodstvo skupine prevzel Luka Kropivnik. Danes repertoar skupine zajema plese vseh širših in tudi nekaterih ožjih območij slovenskega narodnostnega ozemlja. S svojimi nastopi se uspešno predstavlja tako slovenski kot tudi tuji javnosti, vrhunec vsakoletne plesne sezone pa je letna plesna predstava, ki se odvije na odru Cankarjevega doma.

Z začetnih šestih članov je skupina zrasla na današnjih 70 aktivnih plesalcev in godcev, ki so razdeljeni v tri plesne skupine, dve glasbeni zasedbi in dve pevski skupini. Te redno nastopajo doma in v tujini, svoje občinstvo pa vsako leto navdušijo s celovečernim nastopom v Cankarjevem domu. Med letom se zavrtijo na približno 60 daljših in krajših nastopih, delavnicah ter drugih samostojnih projektih. Maroltovce pa lahko zaslediš tudi na nacionalni televiziji in jih poslušaš na radiu.

Zakaj bi del dohodnine namenili ravno nam?

Saj se v Akademski folklorni skupini France Marolt redno uvrščamo na folklorna tekmovanja na državni ravni in dosegamo najvišja priznanja.

Smo tudi ponosni lastniki zlatega častnega znaka svobode Republike Slovenije. Tesno sodelujemo z osrednjimi slovenskimi kulturnimi, etnološkimi in etnografskimi institucijami, kot so Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Slovenski etnografski muzej in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Podpiramo jih pri pripravi izobraževanj, tekmovanj in ocenjevanj, preko katerih maroltovci svoje znanje in ljubezen do poustvarjanja ljudskega izročila prenašamo tako na mlajše kot starejše generacije, ki jih privlači svet ljudske pesmi in plesa.